EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ – Čtvrtek 26. 9. 2024

Evropský den jazyků (EDJ) je den podpory jazykového vzdělávání v Evropě. Z iniciativy Rady Evropy se slaví každoročně 26. září.

Na naší škole jsme si cílem projektu v rámci oslav EDJ stanovili seznámení žáků šestých tříd s jazyky, které si budou v 2. pololetí volit jako svůj druhý jazyk. Žáci si vybírají mezi němčinou, ruštinou, španělštinou a francouzštinou. Samozřejmě jsme nemohli nechat stranou angličtinu jakožto jazyk, který se u nás ve škole vyučuje od první až do deváté třídy.

Celá akce byla rozdělena do dvou bloků. Zatímco se v prvním bloku žáci seznamovali se španělštinou a francouzštinou, v druhém bloku pokračovali s ruštinou a němčinou. Angličtina nás provázela po celý den v rámci obou bloků.

Každý jazyk měli na starost učitelé, kteří daný jazyk vyučují. Připravili si spolu se svými žáky ze starších ročníků nejrůznější aktivity a hry. Po celou dobu trvání akce pak byli nebývalou oporou všem svým mladším spolužákům.

Co všechno žáci šestých tříd mohli zažít?

Německý jazyk

Naším cílem bylo zábavnou formou ukázat žákům, že němčina jako cizí jazyk není vůbec tak těžká. Na hodině se žáci dozvěděli, jak jsou jazyky – konkrétně německý a český vzájemně propojeny a jak se už dlouhá léta ovlivňují. Žáci byli rozděleni do skupin. Pracovali na stanovištích. Prvním úkolem bylo s pomocí příběhu najít a sepsat co nejvíce slov (germanismů), které běžně používáme v každodenním životě. Další aktivitou byly úkoly s obrázkem na čas. Museli co nejrychleji vytvořit dvojice obrázek a německé slovo nebo spojit německé slovo s českým.

Další stanoviště bylo zaměřené na kreativitu žáků, kde jejich úkolem bylo udělat německou vlajku. Žáci museli zvládnout všechny zadané úkoly co nejrychleji a co s nejméně chybami. Na závěr jsme si zazpívali, zatancovali a zaskákali s ukazovačkou. Všichni byli skvělí a každý dostal sladkou LINDT odměnu.

Deutsch macht Spaß

Ruský jazyk

V rámci setkání s ruským jazykem jsme pro žáky připravily několik aktivit spojených s kulturou a jazykem dané země. Žáci byli po příchodu do třídy rozděleni do několika skupin, které podle potřeby obměňovaly jednotlivá stanoviště. V jednom se učili představit se v ruském jazyce, v dalším měli možnost napsat své jméno v azbuce na předem připravené vizitky, které jsme posléze zalaminovaly. V následujícím si pak mohli vyrobit ukrajinskou vlajku z HAMA korálků, kterou jsme na památku zažehlily. Toto stanoviště bylo míněno především jako nesouhlas se současnou ruskou agresí na Ukrajině. Oblíbené bylo především stanoviště s matrjoškou, kterou se žáci snažili sestavit v co nejkratším možném čase. Na posledním stanovišti jsme se dotkli ruského folklóru v podobě výroby tradičního ruského kokošníku. Pro žáky bylo připravené menší občerstvení zastoupené především tradičními „bublikami“, ruskými bonbóny, perníky a zefíry v čokoládě.

Španělský jazyk

Španělsko je zásadním vývozcem ovoce a zeleniny, proto byly aktivity zaměřeny na pojmenování ovoce a zeleniny, které jsou typické pro Španělsko s jejich ochutnávkou (pomeranče, mandarinky, hroznové víno, olivy, mandle, ananas, rajčata, okurky, …).

Žáci se pomocí pracovního listu a pexesa učili slovní zásobu k tématu spojenou s názvy barev ve španělském jazyce. Za správné vyplnění získali samolepicí štítek s vlastními iniciály.

V rámci seznámení se španělským jazykem a jeho výslovností si mohli se staršími žáky zazpívat současné hispánské písně.

Francouzský jazyk

Při setkání s francouzským jazykem, který se u nás ve škole vyučuje nově teprve prvním rokem, se žáci naučili pozdravit, představit se a poděkovat. Dozvěděli se, v jakých zemích se mohou domluvit francouzsky. Dále si prohlédli ukázky různých zajímavých knih ve francouzštině. Ve skupinkách pracovali na různých úkolech, při kterých poznávali pamětihodnosti a kulturní památky Francie. Při povídání o francouzských jídlech se dozvěděli o způsobech přípravy neobvyklých pokrmů. Při vzájemné diskuzi docházelo k potírání předsudků ve vnímání odlišností v odlišných kulturách. Nakonec žáci mohli ochutnat tradiční francouzské pečivo (makronky, madlenky a croissanty).